Sunday, June 10, 2012

A normal lady I am

Yes, I'm working as an engineer. Da 10 tahun dah. Dalam masa yg sama I'm a wife and mom to 3 kids. Da 5 tahun dah.


Dlm masa 10 thn keje tu mcm2 dah ai lalui.
Mcm2 org da jumpa. Mcm2 boss dah hadap. Yg pasti kebanyakan masa ai mmg bekerja dgn kaum2 adam. Kaum2 hawa ada jgk tp kurang. Kalu kt plant tu mmg dgn kaum adam memanjang.
So kdg2 tu mmg perasan ada antara diorg yg masih kolot sbb bersifat 'judgemental' di mana masih berpikiran

"wpun dia engineer dia tetap pompuan,so still ada limitation"

Well, I'm cool with that. Ai ok,xde pun rasa nk melawan ke nk buktikan sesuatu ke, xde.

Yg pasti I know, I already reached certain level in my career. Cukup. I already proved that I'm somebody to that organization. So? Whattheheck la org nk ckp apa pun kan?

And I admit, 10 tahun keje dikelilingi kaum adam mmg buat akak punya karakter agak keras,agak agresif, agak defensive. Tp still within limit. I know where I stand. Kalau org yg xbleh terima secara profesional tu, nasibla. Itu msalah mereka. Tp diluar waktu keje, I'm a normal lady yg berjiwa lembut, sensitive,mudah terasa. Hahaha. Cliche'?


Mcm tu jgk dgn pergaulan dgn kawan2. Kdg2 ada jgk terasa here and there. Tp malas amik pusing. Sbbnya kita bkn sekolah2 lagi. Da besar panjang jd mak org pun. Xkan msih lagi nk buat perangai "aku terasa dgn ko so aku xmo tegur ko"


Hmm..setakat yg akak ingat, akak xpenah lg x maafkan mana2 org. Akk rasa akk bkn pendendam orgnya. Tp akk xtipu bahawa beberapa org penah buat akk terasa, even penah buat akk menangis pun. Tp akk xpenah dendam dgn diorg. Biasalah, manusia kan? Ntah2 akk pun byk buat org terasa ke, menangis ke..cuma harap2nya xde sapa la brdendam ataupun berniat xnk maafkan akk langsung..


Kesimpulannya, kita ni manusia biasa yg xlari dr kesilapan..means org bleh buat silap kt kita and kita pn bleh buat silap kt org..so xpelah..bermaaf2an la sesamaa kita..and sentiasa jaga perlakuan,perkataan kita..so that eevrybody happy..setuju?


Ok cukupla setakat ni.

*tetiba terpikir kalu da switch ke touch screen hp senang ke nk type pepanjang utk email ke blog ni? Sighhhhhh*
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

This pinky thingy that makes me think..

...That I should get one!


Huhuhu melampaus?

X?


At least I xde Iphone..I xbeli ipad..or I xbeli macbook..so boleh la kan??


I teringin nk ber'instagram' segala..kuikui..boleh?


Haiyyyaaa..cptla cptla dpt surat
Senang I nk merangka perbelanjaan I..


Uhuk!uhuk! Batuk sat.
Okeh. Sekian utk post berbentuk material hari ini. ;)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Finally..

Finally I've made up my mind and choose this as my birthday present (from myself)

Now its still in US.

Hope it will arrive just in time before my birthday.


Yeayyyy!!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Family = happiness

I love my family.

Enough said.

;)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, May 24, 2012

New collection..

Hehe,

Bakpe beli tudung mahal2 kalau yg murah pun cantik2 jgk ye dak?

Huhu..
Mudahnya ai terpengaruh dgn trend terkini..nasib baek murah..RM15 je selai..mcm2 corak ader..xpayah beli Arzu bagai..kuikui


Bleh la ai padankan dgn blouse2 poplook ai..


Okeh, nak pakai esok!


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, May 1, 2012

fruitful day

Sbb..


Dpt memanfaatkan hari cuti labor day (1st May) dgn aktiviti2 berfaedah.


Pagi2 bgn awal (lps subuh xtdo balik tuu..), basuh kain dulu, pastu keluarkan apa2 yg patut dr fridge utk prepare bfast. Tanya husband nk mkn apa, dia jawab nak chapati lipat lagi..hihi vagus2..


Then anak2 bgn, mandikan depa, msk bubur utk sikecik, sosej utk si kakak2, and chapati lipat utk sendiri and husband. Makan2..then siap. Anak2 sambung main ai kemas dapur plak. Husband tolong sidai kain then dia menebas lalang kt luar umah.


Lps tu msk2 utk lunch plak, yg senang2 dan berkhasiat, yg penting husband and anak2 suka. Lps lunch anak2 tdo kejap, then lps depa bgn siap2 nk kuar jalan2.


So this time we decided to go to I-city siang2 hari. Bkn nk tgk lampu tp nk msuk rumah salji. Hehe


So off we go to I-city and having fun there! Afni and amna sgt suka..hassan je agak lemau sbb mngntuk.2 kali jgk kuar masuk snow walk tu..besh2..tp sgt sejukkkkk grrrrr


Then balik dr I-city singgah minum ptg , lepak kt mamak plak..layan nan cheese dgn kari sotong yum yum..


So itulah ceritanya apa yg ai buat sehari di hari selasa ini. Rasa puashati sgt dpt jalankan rutin sebenar sbg seorg ibu (masak+basuh kain+pinggan+bla bla+bwk anak jln2+bla bla). sbbnya bkn selalu dpt buat cmni, kalu weekend biasa pun, ai jarang msk sbb kdg2 husband keje..so byk masa weekend akk luangkan dgn lepak umah mak atau pun if hsband ada sure dia ajak blik kg tgk mak mertua ai..jarang sgt2 spend masa kt umah sendiri..


Sbb tu bila dpt relax and buat rutin harian kat rumah sendiri and spend masa happykan anak2, rasa syok sgt ;)


Love love love!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

A gift to myself :)

Help me to choose...


As a gift to myself for my upcoming birthday in July..and also as a reward to self for recent promotion..(oppss)


this one?





or this one?



or this one?



or this one?



hmmmmmmmmmmm......okeh kumpul duit dr skg :P

Sunday, April 29, 2012

Berita gembira

Alhamdulillah




Saya rasa sgt gembira dan bersyukur dan hmmmmmmm xtau nk ckp




Its something quite BIG after my loyal 10 years of service in this company




At last, my hard work paid off..or somehow being recognized..by the new management




Alhamdulillah, rezeki anak2 ;)




Yang pasti, tanggungjawab besar menanti..and the expectations is getting higher too. Semoga terus dipermudahkan, ameeen...




;)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, April 22, 2012

Rahsia Slim?

Hehehe..

Lately ramai sgt tegur I makin kurus,makin slim.
I sukeee..walaupun hakikatnya I mmg susah nk naik pun. Mungkin da genetik, tp tgk kat mak I xdela kurus mana pun..


Xtaula klu setakat anak 3 ni still ok, kotnyer ada rezeki anak 4 ke 5 nnt cmne kan,huhu


Tp mmg I jaga mkn pun sebenarnya..mana ada I mkn byk..I mmg control mkn. So perut mmg da terbiasa xbleh terima food melebihi yg sepatutnya.


So,klau nak buat kesimpulan rahsia slim I? Begini ya tuan puan :


1) Breakfast is wajib for me. I mesti bfast. Selalu yg heavy, be it roti canai ka, ns lemak ka, ns goreng bla bla..mesti amik. Sbb keje I byk bergerak (kata enjinia kan) so I perlukan byk tenaga.


2) Light lunch. So bila da mkn bfast heavy, I tend to eat little during lunch. Nasi sesenduk je, lauk (selalunya ikan) then sayur hijau (wajib jgk). Kdg2 xmkn nasi lgsung makan lauk je. Lps tu xminum ais. In fact I xorder air pun time lunch (biasanya kt kantin kilang). Lps da mkn lepak2 bru minum air masak dlm ofis. Sekali sekala klu order air pun, kopi panas ;)


3) Light dinner. For dinner I mmg sgt jarang2 mkn nasi. Tp xdela telan salad mcm omputih tu kan..adala jgk niat begitu tp alahai malasnya nk dressing2 segala. So end up dinner selalunya roti ka, mee goreng ka, mee kungfu ka..tu pun mkn ptg2..selalu sblm pukul 7 dah tutup kedai. Means, mlm2 mmg xmkn dah. Klu husband ada kt umah pun pling kuat mkn ns goreng, jarang nasi berlauk mlm2.


4) Byk bergerak. Sib baik keje mcm I ni mmg kena ke sana sini, panjat situ,panjat sana..turun naik tangga..so lemak tu sentiasa terbakar n makanan tu sentiasa ditukarkan kpd tenaga ;)


5) Seminggu or 2mggu sekali I akan join senamrobik kt kilang. Best, keluar peluh lebih sket, then bleh menggedik2 menari or terlompat2 atas nama bersenam hehe


6) Kat rumah pulak toksah ckpla, mmg 24jam bersenam, buat keje rumah, jaga anak2 bertiga tu, turun naik tangga (bilik kat atas). Semua benda kena buat sendiri,almaklum xde maid ;)


7) Suka minum yogurt. Seriously perut akan lebih flat sbb jarang bloated and penghadaman sgt bagus.


8) Sudah belajar minum air putih byk2, mmg saaaangat bagus utk kesihatan ;)
Selain buat rasa kenyang, baik jgk utk flush out toxin and lebih2an yg xspatutnya disimpan dlm bdn ;)


So as a result? Berjaya mendapatkan berat spt sebelum pregnen dulu..and bleh pakai blik bju2 lama zaman anak dareee and yg xbest kena pakai belt setiap kali keluar umah..hihi


Semoga berterusan, yg penting sihat..


*Wink*
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Esok kerja?

Td tengah syok2 bersantai2 bersama family di tengahari ahad, tetiba received call yg xbest. Tgk2 no kilang. Adusss..nak angkat ke xnk?


Last2 I angkat jgk.


"Hello, pn sakinah..ini Syed from ESH blaa blaa..ur plant punya gate kt monsoon drain terbukak,air keluar blaa blaa blaa..blaa.."




I dgr pun mcm pelik, bebudak technician da blik,shift hbis kol 3 td, so meaning plant da shut down. So mana dtg air? If ada air pun, what's the issue? Air tu kaler kuning ke merah ke putih susu ke? Mmg la ada air, da nama pun longkang, kalu nk longkang kering sentiasa xde air, impossible lah.




So I pun malas nk lyn the call. Nmpak sgt depa saja cari issue. Sejak bertukar management ni mmg nmpak sgt the other party tu nk cari salah kitorg je. Ada je x kena. Klu xpuas hati sgt, ckp dgn top management, suruh depa sewa crane byk2, hangkut plant kitorg tu keluar dr situ. Settle. Ada bran?




Ntah pape, issue kecik pun nk besar2kan. Malas nk layan.




Mmg agak headache jaga plant tu. Dah seploh thn I jaga plant tu. Da bertukar byk boss dah, cuma I yg xtukar2. Maintain je situ. Bila nk keluar, ada je org halang "eh jgnla keluar, u da expert sini, rugi"




Yeeeelahh..




Sib baikla I da kawen beranak pinak, mmg agak malas nk cr tpt baru. So dudukla situ, hadapla segala karenah org2 sekeliling.




Skg ni da msuk research & development, tp plant still kena jaga. I xbleh lari. Konon2 boss baru nk suruh I buat project baru and other research, bg kat org lain jaga plant, alih2 dia soh I blik jaga plant. HaihHhhhh mcmana nak larikkkkk??




Mmg agaknya plant tu dgn I sukar nk dipisahkan. I wonder why..huhu




Xpelah. Ikhlaskan diri sajalah. At least khidmat dan kepakaranku masih diperlukan di situ.






Daa
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

and the list goes on and on..

okeh, 

alang2 anak2 pun tgh elok main dlm bilik..and i xpayah msak for lunch sbb hubby keje..baikla i update blog i nih

nak cerita byk2 selagi ada kesempatan

walaupun i xberapa tau brp ramai yg baca..it doesnt matter. I write/type for my own satisfaction, not for others. hihi


okeh, sbg perempuan, kita ni mcm2 benda rasa nk beli kan? A part from monthly supplies mcm baju ke..kasut ke..tudung ke..ada jugak benda2 yg sekali sekala nk splurge on ourselves kan?

No no no no...


im not talking about new handbag..(walaupun dlm hati mmg nak tapi not yet smpai i dpt bonus hihi)

benda2 yg i rasa nk beli skg ialah:


1) new pots and pans

2) new oven for baking and nak panggang ayam. yg ada kat umah sumer hadiah kawen drpd org and mcm da xbrp best haha

3) full range of skin care set - i opt for NUTOX full range this time. haritu dah try basic set and nmpak perubahan pada kulit i..(tp masa tu guna sekali dgn SKII facial essence..xtau la effect disbbkan yg mana satu huhu)

4) samsung note (okeh silap slap muka sendiri huhu)


okeh, i better stop before the list continues...huhu

current addiction

huhuhu..


kalu dah sampai jatuh tahap addict bahaya jugak..
tapi bukan addict apa pun..addicted to beli baju online je..

skg akak mcm sukee nk shopping online..utk baju2...diri sendiri..(erk..)

disebabkan masa mmg amat mencemburui akak, smpai nk shopping utk diri sendiri pun ala2 macam xsempat, so online shopping is an alternative for me. best2

so, skg ni akak giler membeli baju from poplook.com. nice baju there got there. sesuai dgn citarasa akak, and style akak yg suke baju2 labuh and longgar hehe

yet trendy jugak.

so, xdela boring sgt i nk pegi keje kan..ada jugak something nk boost up my mood utk gi keje..

so far dah 3 kali i beli dgn poplook. puashati!


sbb tu beli lagi dan lagi dan lagi..


nk tgk my current purchase? (baru kejap tadi..hehe)


taraa...





cantik? cantik x? sopan? labuh? longgar? heeehee...

and i habis dlm RM110 je utk 2 baju tu..murah la kan??



hehe okeh..next month pulak kita shopping baju k? cukup dulu utk bulanni. yg hijau tu nk pakai esok, yg nude tu nk pakai hari rabu ada meting. ngehehehe...



okeh sambung lenkali pulak :)



(bila la akak nk tukar layout blog akak ni ekkkk..mcm boring je kan? huhuh)



love :)

Wednesday, April 18, 2012

Random mumbling

Yeahh..




Agak2 lama jgk xupdate blog bebetul.
Bz lar..serius bz (such a lame excuses kan?)




Mmg rasa xde masa betul nk mengarang, pastu nk edit, nk letak gambar dll. Pulak2 pakai BB kan..alaahaii..




Ni rasa nk tukar ke samsung note plak ke, hehe


(Lg pun amna selalu sgt dok berebut hp ayah yg touchscreen ittew huhu)




Haihhh..dlm kesibukan lately ni smpat lagi nk memikior benda2 yg nk dibeli. Rasa mcm pjg pulak list benda nk dibeli tu. Huhuh




So, nk beli ke xmo beli? Beli? Xbelli? Beli??






Nntla tggu gaji and claim msuk yer ;p










*gambar atas tu xde kena mngena dgn benda2 yg nk dibeli.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, March 13, 2012

Life is full of meeting?

Huhuhu
X sempat nk bernapas den
Sejak menjak tuka dept ni asik la dok attend meting.

Klu da asik meting, bila masa plak nk siapkan keje lain? Sila jawab??


*sighhhhhh*

Wednesday, February 29, 2012

Lama x hapdateee

Huiiii lama x hapdate blog ehh
Bz la bz..
Huhu




Byk changes happened lately. Mana satu nk citer pun xtau.




Lgpun nk citer pjg2 xbest nk menaip kat keypad BB ni. Xde feel. Hehe. Nak menaip kt lappy aduhaii tiada kesempatan lgsung. Kt tpt keje bz memanjang (bz meting doplohlimajam), kat umah jgn harap la nk dpt chance (bebudak da pndai mtk nk tgk youtube-boboiboy)




So nnt2la eh bila ada kesempatan pjg akak membebel lain. Now nk tdo, esok ada training lg..




Daaaa..zzzzzzz






Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, February 3, 2012

Tuesday, January 24, 2012

Ahmad Hassan

Baby mama yg manja..yg suka mkn..yg aktif..yg bising..yg lasak..


Huhuh..jgnla cpt sgt membesar ye syg..nnt mama xde sapa nk gomol2, nk timang2, nak peluk cium, nak dodoi2 sblm tido..

Muahs, love u loaaadsssss!!

Monday, January 23, 2012

Bawal double layer lagi..;)

Over kn akak? Sure ada org ckp akak gile camera bila amik gmbar diri sendiri dlm tandas..


Huhuhu..percayalah akak buat semua tu utk bisnes..;p


That's why I said, who needs new clothes when u have new bawal to put on? Baju lama tp gaya baru dgn tudung baru ;p


At least kan, ada cheaper alternative to tudung Ariani..bygkan dgn harga sehelai ariani ai bleh dpt 10 helai bawal pelbagai warna..;)

Sukeeeee ;)

Sunday, January 22, 2012

Post yg tertangguh..

Huhuhu


Byk benda nk luahkan kt blog ni tp kesempatan nk mengarang tu amatla terhad..


Almaklum anak sulung akak da start sekolah kan..so mlm2 blik keje mcm2 hal nk setelkan utk hari esoknya..xsmpat pun nk blog psl experience anta anak sekolah..tp so far nmpak Afni sgt enjoy herself at school..;)


Kat tpt keje pun ada hal baru yg nak diceritakan. Boss baru, division baru, job task baru..bla bla..and dpt offer buat masters jgk. To proceed or not? Dunno yet..;(


Bisnes? Owh..masih berjalan cuma nak upload kt fb pun mcm da mls..bwk ofis je da hbis, amik lg bwk ofis lg habis alhamdulillah..;)


So nntla bebila ada kesempatan baru bleh story mory panjang lebar. Skg da penat, nk tdo dulu.


Nite peeps!

Tuesday, January 10, 2012

BAWAL double layer


Bawal double layer #1 - orange 1tone layered with brown 1tone


Bawal double layer #2 - black 1tone layered with red 2tone



Nice huh?

hehehe...semalam upload gambar merah+hitam kat FB, terus dpt order utk both colors dlm inbox..
ALHAMDULILLAH...


okla tu kan..sikit2 at least duhet jugak..

Selamat mencuba gaya di atas yg diinspirasikan drpd gaya Datin Juma :)



Saturday, January 7, 2012

Fenattt makkkk

Phew!




Few days kebelakangan ni mmg fenatt byk.


Byk gile agenda dlm kehidupan seharian, baik kat umah,kt tpt keje maupun kat mana2 aja.

 Kepala otak pulak ligat berfikir pasal semua benda. Multitasking xusah ckp la. Mana nk buat keje opis lg, keje2 kt umah lg,jaga anak2, Afni pulak da msuk skolah, pastu dgn bisnes BAWAL plak lg..(Tu belum kire nk updet status kt FB,upload gambar, reply sms,reply pm, amik order,nk pikir esok nk pakai baju mana match dgn BAWAL mana,nk bergayo then amik gmbo dlm toilet lg, nk deal utk topup stock BAWAL lg..uwaaaaaa)



 Itupun ada few friends yg ckp akak supermom. Owh tidakkkkkkk..aku x se'super' mana.. Masih terpelecok here and there..but still managed to do all that..Alhamdulillah..



 Btw, seronok jugak jual bawal nih, wpun untung xde la riban2, tp at least ada la sket2..selebihnya akak suka share apa yg akak suka beli dgn org lain..best pe pakai BAWAL tu..simple yet trendy..sbb color2 dia yg vast itu..hehe

 Ni pun tetibe ada yg suggest soh akk jual baju pulak. Hihi..sbbnya ada yg suka dgn baju2 yg akak pakai matchkan dgn bawal2 tu. Akak rasa sbb bawal kot baju2 tu nmpak trendy and naik seri? Padahal baju2 yg biasa yg selalu akak pakai jugak..hihi




Hmmm akak xde la kata akak ni diva stylo glamorous begayo sakan..biasa2 je dik..tp akak ada la taste tertentu klu beli baju..xsemestinya mahal, yg penting selesa, warna cantik,design x keterlaluan,elegant, and paling penting sopan..hihi




Tgkla camne, niat di hati mmg ada nk kembangkan bisnes, nak jual kain2 pasang, jual baju/top/blouse cantek2..jual dress/jubah..tp semua tu kena modal jgk dik. Kena buat perancangan rapi kalau betul akak nk menuju ke arah itu..hehe




Okelah, ai fenatt..sakit pinggang sakit belakang nak beradu puas2 malam ini..esok nk kuar gi amik stock bawal 5th batch pulak..




Nite2 pals..daaa..zzzzzzzzz




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.







Tuesday, January 3, 2012

I'm one happy Mama Bawal!

Hiks!


Syukur alhamdulillah..dr tghari td lepas amik stock 4th batch, mmg mcm xmenang tgn nk melayan org nk mmbeli bawal. Ada je yg menyinggah bilik opis akak nk sambar stock bawal 2tone hehe.


Dlm masa tu smpat jgk akak bermeting dgn boss akak bla bla bla..pastu smbung promote kat FB blabla bla..




Last2 hamek kauuu BOOM! Meletup di FB..alhamdulillah..laris bawal 2tone akak siap org berebut2 soh reserve, then tghari esok da ada appoinment dgn customer,blik keje esok pun ada org nk jumpa nk beli bawal..syukur syukur alhamdulillah..




Heehe..ada yg tertanya2 ke untung sgt ke akk jual bawal nihs? Okeh let's go straight to the point. Sapa yg nk meniaga saja2 xmo untung? At least mesti ada untung sket2 kan..mcmtu jgk akak..




Xleh la reveal brp untung akak kat sini tp at least lps la akak nk bergaya dgn bawal2 pilihan akak kan..hihi




Akak sukala promote benda yg akk sendiri suka pakai..suka nk beli..so apa salahnya share dgn org lain smbil2 dpt duit poket kan?




Huhu okla mata akak da pedih,tgn pun da lenguh dr td dok tekan keypad BB ni je reply msg,komen kat FB psl bawal.




Nak tdo pulak. Sian anak2 bawal2,mlm ni mama bawal mcm terdistract sket huhu




Ok pals..nite2 ;)

Monday, January 2, 2012

Dunia BAWALku ;)

Hehe,

Xhabis2 dgn bawalsss.
Sesapa berminat nk beli bleh la email synur_sakinah@yahoo.com

As I said, bawal is back in action. U can look trendy in bawal too ;)