Thursday, December 30, 2010

Good news, good start..

Dear blog,

Alhamdulillah I received good news today, on the last 2 days before new year..

Could it be a good sign? Good start may be? InsyaAllah..

I've made this decision so I'll work hard to make my dreams come true..

Ya Allah, berkatilah usaha ku..Ameeennnn..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, December 20, 2010

Suddenly & Finally..

Suddenly..

This morning when I woke up from my sleep, suddenly a thought came across my mind~ I wanna quit my current job and do something else,either switch to other job/company or join a business.

In the bathroom, I kept on thinking about it then suddenly another thought appeared on my mind ~i should start/join a business.

While driving, my mind still wondering around the thoughts I had earlier. Should I proceed or not?

Then when I stopped at a traffic light,finally my mind decided:

YES, I want to pursue "THAT". I want to proceed with "THAT".

I will reveal further when the time comes..

Just wish me luck ya..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, December 13, 2010

Heartbroken

I'm currently in room 274, bed 2, Sime Darby Medical Centre Subang.

Yes, my darling Amna was admitted this afternoon, due to serious dehydration after 3 days been attacked by diarrhea and continuos vomitting after milk.

Poor her.

Since last nite, the only food in her stomach was plain water. None other thing. She kept on vomitting everything I fed her, name it milk, porridge, medications or even her fav rice biscuit.. To make things worse, she poo poo more than 10 times since yesterday.

So when I took her to her peads- Dr Indon this morning, she straight away adviced Amna to be admitted. I just agreed, coz I know that's the best for her.

Now here we are, in this 2 bedded room sharing with 2 year old indian girl who was admitted due to high fever. Poor her. From what I saw, her condition look worse than Amna. Sampai meracau2..nauzubillah..hopefully Amna n her roomate will get speedy recovery soon!

Tonite mama will accompany Amna ok? Kakak will sleep with ayah at home.. Tomorrow ayah and kakak will come again to visit, and if u're fit enough we will go back to our home too..so, u have to be strong and be good to nurses here ok? Don't ever refuse when they give u medication ok?Mama will always be by ur side..muahsss..


Get well soon darling.

Lots of love,

Mama.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, December 12, 2010

Baked pasta!

Huhu, disbbkan hrni akak byk sgt hal nk disetelkan, so masak lunch simple,light & easy sudah..

So, masak apa? B.A.K.E.D P.A.S.T.A

Sangat senang lagi2 kalau sumer bahan dah ada. Akak plak mmg suka pasta, hasben pun xkisah, anak akak pun ikut selera akak jugak, so apa lagi? Layanzzzz..

Guna sos segera pun sos segera lah..xkuasa akak nk renyah2..da la amna xsihat, muntah2 and cherry berry..so byk gile baju+cadar+tuala nak basuh..huhu

So update blog kejap,tepek gambar then bleh makan!

Happy weekends y'all!



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, December 9, 2010

I'm guilty as charged!

Wowowo..

Akak mengaku akak telah melakukan kesalahan..

Sbbnya....

Akak telah berbelanja secara melulu tghari td..and it wasn't plan at all! Huhu habis duit aku..

Kalau hasben tau confirm dia bebel..confirm! Sbbnya akak da bebelanja melebihi budget..huhu

Akak x sepatutnya beli baju baru lg bln ni..sbb hrtu dah beli sehelai baju and seluar baru..tetiba hrni rasa stress kat opis, time lunch sanggup xmkn kuar gi bkt tinggi kunun nk window shopping..tetiba lalu kedai ni masuk beli 2 helai..jalan lagi nmpak patung pakai baju cantik masuk terus beli selai, jln dpn sikit nmpak lg satu patung pkai bju cantik masuk kedai terus zasss! Adoiiii, apakah??

Nmpaknya akak shopping hrni mcm org xcukup akal..xberkira2 langsung..sib baikla xhabis byk sgt, tp melibatkan beberapa keping duit biru keunguan jgkla..aduss..

Tu yg rasa bersalah xhengat. Terkenang2 berapa bungkus pampers and berapa kotak susu anak2 yg akak bleh beli dgn nilai yg akak dah spent utk baju akak td..huhuhu

Okla, insafla kejap. No more baju baru for me for 2 months! (Erk, boley ke??) Tp dlm guilty2 pun excited jgk nak pakai yg mana satu utk gi keje esok. Nak naikkan mood kunun. Mgkin yg purple? Or yg hijau? Huhuhu..

Maafkan mama ye anak2..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, December 7, 2010

C.A.N.C.E.L

Yeahhh..

Secara rasminya akak mengumumkan bahawa utk thn kedua berturut2 akak telah membatalkan sambutan hari jadi Afni.

Jgn kau tanya kenapa, hati ini telah luka..huhuhuh..

Eceh, bkanla apa sgt pun tapi disebabkan jadual keje hasben yg xmenentu,ditambah plak dgn terjadinya lg sekali campur tgn yg tidak diingini maka bila akak pikir2 balik ah baik ku kansel sajer..drpd pening2,drpd akak makan hati..huhu

Xbaik akak..pihak itu xberniat nak campur tgn,cuma memberi idea..tp entah knp akak xboleh terima idea beliau..

Yerp, cara kita mgkin berbeza..mgkin bg pihak sebelah sana mereka dah terbiasa dgn jamuan makan yg agak gah, secara besar2an, dgn makanan yg bermcam2, dari yg paling berat kpd yg paling ringan. Tp bg akak pulak, nope..I don't want that. I don't want my little jamuan to become like kenduri kawen or something like that. U got what I mean?

And its not that akak ni kedekut nk jamu org dgn kuih kering and kek saja, I have my own light n easy menu yg tetap mengenyangkan selain nasi berlauk in my head..senang nak masak and senang plak nk hidang..tp bila mengenangkan kot2 tetiba terpacul persoalan "eh,xde nasi ke?" Ahhh mamfusss..nasi haper org hidang kol 5 ptg ni? Ada ke org minum ptg makan nasi lauk. Again,u got what I mean? (Kan leceh nak masak nasi segala, lauk plak nak berjenis2, pastu xkena dgn time, kalu buat tghari or malam lainla..or kalau budget besar gile leh tempah caterer xpela..huhu)

So drpd serabut2 pikir, dgn akak yg xberapa ada kudrat nak menguruskan sengsorang ( en hasben sibuk keje dgn jadual xmenentu kdg2 weekends pun langgar) and budget pun xberapa besar (utk tempah caterer masak nasi lauk bla..bla..nak masak sendiri? Ayo..xsesueiii huhu) so baik akak kensel je. Senang. Padan muka semua org,huhuhu..(Sian Afni..)

Memula rasa frust jgk, tp bila pikir2 balik apala sgt jamuan harijadi tu. Dulu akak kecik2 xde pun mak abah akak buatkan majlis utk akak? Happy je akak hidup smpai besar? Huhu..so rasa calm balik. Lgpun Afni bukan paham sgt pun, bkn dia tau pun harijadi dia bila. And bkn dia pun yg mintak nak diraikan..

Cukupla nnt bday dia mama belikan kek and amik gambar kenang2an..dah nak masuk 3 thn anak mama..da mcm2 pandai dah..

Tahun dpn, kalau akak ada kudrat,kesempatan dan budget lebih,insyaAllah akak akan proceed jgk buat majlis. Yang penting, ikut sukahati akak punya pasal nk hidang menu apa and nk buat mcmana. Kalau ada cmpurtgn lagi, akak redah je. Masak je nasi seperiuk and lauk sejenis. Nak nasi sila pegi dapur. Haha, boleh gitu?

Aperrdaa..pasal NASI je akak da kensel plan akak ni. Xpela, xde rezeki Afni..

So calooo..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, December 6, 2010

Romantika d'amor..

Huhu

Harini akak ada lunch date dgn en hasben. Kebetulan ada urusan bank kat bkt tggi tu, so heret en hasben sekali. Dia masuk keje shift ptg, so blehla melencong kejap lunch dgn akak.

Bila kuar bedua mcm ni, teringat zaman2 dating dulu kala. Lepak minum kedai mamak, berborak berejam2 smpai rasa xnak balik. Almaklum zaman berchenta..skang ni pun bila ada peluang curi2 masa keluar berdua, rasa mcm best je.

Pastu plak td hasben akak mkn nasi kandar, akak order mee goreng. Bila order lambatla sikit mknan tu smpai. Tgk en hasben makan mcm sedap je, plak tu mmg tgh lapar. So mintakla dia suap sikit. Nak amik sendiri xde sudu garfu plak atas meja. Pastu dia plak mmg makan pakai tgn. Org kat kedai masa tu mmg ramai gile, meja sume penuh. Pikir jgk, nnt mintak suap pakai tgn kang org len tgk muntah plak..yela mcm tergedik2 and mengada yg melampau.

Arghh tp mengenangkan perut yg da lapar amat, akak pun selamba mintak hasben suapkan nasi sikit. Ingatke dia refuse, tapi selamba je dia suap siap tadah sebelah tgn lagik. Akak perasan jgk ada org pandang2, tp ah akak peduli hape..sekurg2nya akak mengada dgn hasben sendiri ok..bkn dgn teruna memana or hasben org len..or at least akak da kawen..bkn mcm setengah couple yg mengeyam telebih romantik di khalayak ramai padahal xde ikatan apa2 pun..opss!

Oh, sbnarnya apa yg akak nk story di sini ialah..hasben akak tu sbnrnya xberapa romantik..tp bila dia buat mcm tu akak rasa mcm romantikkkk sgt..2,3 kali dia suap akak seolah2 mcm kat meja makan kat umah sendiri tanpa memperdulikan org sekeliling,janji dia tau bini dia xkelaparan tggu mee goreng yg xsiap2..huhu..terharussss

Siap dia ckp "hehe suap mama ni rasa mcm makan beradap masa kawen dulu plak.." Kuakua..so sweet of u la laling..

Wpun dia da lama x bg bunga (last masa bday 2 thn lepas)..tp xpe, ada certain2 things yg dia buat da cukup buat akak rasa bertuah dpt hasben mcm en azri..huhuhu..xguna la citer byk2 kat sini, nnt org ckp mcm menunjuk2 kebahagiaan plak kan..apa2 pun akak hanya mampu berdoa and terus berusaha supaya kebahagiaan ini kekal di dunia dan akhirat..

Untuk suamiku..I lap u to the max..


Daaa...



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, December 5, 2010

FENING FENING LALAT...


Akak skang tgh pening pening lalat

Lepas tu muka akak pucat semacam
xtau kenapa

Akak suspect akak kekurangan zat sbb baby kat dlm perut ni semakin membesar dan mula menyerap zat2 yg ada drpada badan mama dia

Da la akak ni x berapa makan sangat supplement yg doctor bagi
Degil betul..
bukan degil sgt la..tapi x berapa nk disiplin
skang ni akak rasa dah beberapa minggu akak skip (bkn beberapa hari okkay?)
Teruk kan?

Hmmm..mungkin sbb akak busy menguruskan anak2...Afni dgn keletah yang semakin macam2 pandai dan kadang2 menguji kesabaran..pulak2 skang dia dah diapers-free, so kena jaga2 jugak takut dia terlepas melepas kat mana2..kalu setakat hadas kecil xpe, buatnya hadas besar? pastu atas carpet plak? xkke menjerit akak satu rumah?

Lps tu si baby Amna plak, yg baru baik demam. haritu dah baik pastu demam balik, siap dgn kahak yg tebal sampai susah nk bernafas bila tido malam. Punya horror kalu tgk dia tercungap2 time nk minum susu..adoiii..

Sbbtu akak rasa akak mcm xcukup masa nk jaga diri sendiri..sibuk jaga budak berdua tu je..ayah depa? xusah cakapla..makan minum pun kdg2 xterurus terus terang akak ckp..boleh kira berapa kali akak masak dlm sebulan..huhuhu..cuma buat air teh panas utk dia tu mmg wajib la..nasib baik la dia faham..and nasib baik jgk dia sangat2 ringan tangan nak tolong akak buat keje2 rumah..

Akak bukan mengeluh, cuma sbb benda xplan kan so kita pun kena hadapi dgn cara yg x terplan jgk la..boleh ke mcm tu? yela nak tak nak kena jgak harungi..tu belum pikir bab kewangan lagik..mmgla insyaAllah akan cukup makan pakai semua, tapi still..ada benda2 yang akak kena kurangkan mahupun korbankan terus lepas ni..huhuhu..

terlanjur cerita pasal anak2 ni tetiba teringat status FB seorg kawan akak. cara dia tulis seolah2 meluahkan kesedihan dia membaca status seorg kawan dia yg lain yg sedang berbahagia utk menerima kehadiran baby baru sedangkan dia masih belum punya rezeki utk mempunyai zuriat.and cara dia tulis jugak seolah2 kawan dia tu menunjuk2 sgt mengenai zuriat baru dia. hmmm..dia tuju kat akak kah?

hehe well..akak sikit pun x terasa..akak xnak berprasangka yg dia tuju benda tu kat akak,,mana tau ramai lagi kawan2 dia yg lain yg sedang pregnen jugak kan?

TAPI..kalau pikir2 balik..salahke kawan dia tu berkongsi kegembiraan dia? dah Allah bagi rezeki kat kawan dia, knp dia perlu rasa sedih? kalau dia redha dgn ujian Allah kat dia, dia xperlu sedih..Ada seribu satu macam alasan kenapa Allah bg rezeki agak lambat kat dia, yang hanya Allah yang tahu..yang penting dia kena kuat, sabar,dan jangan putus asa utk berusaha selain berdoa dan tawakkal..

Hmm...xperlula akak ulas panjang lebar..risau menyinggung perasaan dia kalau dia baca blog akak ataupun org2 lain pulak..so stop cerita di sini dgn doa dan harapan semoga semua kawan2 akak diberkati dan dimurahkan rezeki oleh Allah selalu..

so chaloooo dulu



Sunday, November 28, 2010

Disember datang lagi

Setiap tahun sejak akak dah hidup berkeluarga selama hampir 4 thn ini, kedatangan bln Disember merupakan yg paling ditunggu2 sekali.

Sebabnya?

1) Bulan utk menghabiskan baki annual leave utk both me and hasben. Maknanya ada chance utk percutian ad-hoc kemana2 yg dekat2 within Msia..

2) Hasben dpt bonus! Yeayyy! Menambahkan lagi kebarangkalian item no 1 utk berlaku. Ataupun kebarangkalian akak utk tukar gelang baru? Kuakua..

3) Bln Dec juga merupakan birthday Afni..anak sulungku yg semakin mmbesar dan bijak ittew..huhu, tiap2 thn mama yg terlebih excited nk celebrate bday Afni..mgkin sbb anak sulung, and amna plak belum lg smpai masa nk celebrate her 1st bday pun.

So, disebabkan itu akak dah mula merangka planning utk bday party Afni..bkn nak buat gah segah2nya pun, cukupla sekadar buat dia happy ada kek pastu dpt present dr makcik2 or sepupu2 dia yg dtg..hehe

Dulu masa buat jamuan bday Afni umur setahun, ada sedikit chaos..mgkin sbb 1st time..so disbbkan agak serik bday ke2 dia akak celebrate kecil2an kat umah nenek dia je..

So,utk bday ke-3 ni..disbbkan dia dah besar dan dah faham..akak plan nk buat jamuan bday utk dia..jemputla sedara mara jiran2,kawan2 ke..and ayah pun dpt bonus InsyaAllah, so bleh la bg budget lebih sikit..hehe

Utk mngelakkan kejadian sama berulang, akak akan pastikan kalini akak plan betul2 dan tidak melibatkan cmpur tgn mana2 pihak..semuanya akan berpaksikan planning n idea akak and hasben sahaja..(Ala hsben akak selalu serah bulat2 kat akak pun..;p)

so, checklist penting utk Afni's 3rd bday party will be:

1) Cake - mungkin Ben-10 from SR, ataupun barney, ataupun ultraman kosmos? Haha, itu sume ikut cartoon kesukaan dia buat masa ni.

2) Td kek utama utk cake cutting, maybe akak nk tempah small cup cakes utk souvenir? Tgkla camne

3) Menu jamuan: oohhh ini sgt penting. Ini akan menentukan siapa yg akan masak,or tempah kat mana..yg penting menu tu utk minum ptg..akak malas nk buat tghari sbb nnt kena deal dgn nasi berlauk la bla..bla..byk benda nk kena pikir. Kalu tea time menu agak ringan dan sesuai plak dgn makan kek kan?

4) Tiada tema tertentu sbb xlarat nk buat (akak ada seorg baby and tgh pegnent lagi,hokey?)

5) Yg paling penting tarikh..mgkin buat masa cuti krismas nnt kot..

6) Harusla cari baju cantik yg sesuai utk Afni..pastu standby photographer dikalangan makcik/pakcik dia..baju baru utk mama and ayah and amna tgk dulu camne..kalu ada yg sesuai why not..(Hehe nk jgk tu)

Okla itu sahaja yg akak dpt pikir buat masa ni. Mcm yg akak ckp mula2 td, xdela nak buat grand2 gila siap tempah khemah bagai,cukupla dpt jemput sedara mara kawan2 adik beradik jiran2 sket2 okla kan..yg penting anak kita happy..mcm akak dulu kecik2 xingat plak klu mak abah akak penah buat bday party utk akak wpun akak anak sulung..huhu xkisahla..yg penting ada rrezeki lebih bolehla buat utk anak kita jugak..

Ok, keypad-off..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, November 26, 2010

Mari mengumpul duit

Huhu

My meroyan suda dtg kembali..

Teruk2..

Asal gaji je tgn merenyam nk berbelanja bershopping dan berjimba2 mnghabiskan duit..

Xsedarkah akak bahawa akak akan bersalin di hosp private thn dpn?

Huhu..

Wpun sgla expenses akak bersalin adalah di bwh tggungjwb en hasben tp sbg isteri yg baik akak kena standby jgk kad kredit akak..manala tau kot2 ada emergency cases yg memerlukan duit tmbahan..huhu

Tu blum bab selepas bersalin, anak da bertaambah, maka consumption susu n pampers juga akan bertambah kan?

Huhu, akak plak seorg ibu yg agak konservative, yg tidak menurut trend semasa sgt dgn penggunaan cloth diaper la, baby wrap la bla..bla..so da tentu kna spare duit lebih utk pampers diorg kan?

Plak tu sejak menjak akhir2 ni akak da mula terjebak dlm bidang henbeg backhand yg kunun2 branded. Wpun sbg permulaan akak da dptkan miss C*ach, tp lps2 tu akak da mula pasang angan2 utk menghusya brand lain pulak. Ada hati lagi tu? Mmg agak hampeh sukun la..tu la org ckp xcukup tanah nak laut..(Pepandai reka pribahasa mcm karam sing walia)

Tapi nsib baik akak masih sedar diri n berpijak di bumi yg nyata..

So cpt2 lempang pipi kuat2 bg sedar betul2..

Sudah2la tu kak oiii..baru je lagi beli henbeg tu, tggula thn dpn pulak..kumpul2la duit lebih2 utk renovate bilik anak2 pulak..kuakua..

Tapi xkira, akak nk tepek jgk gambar next target akak dikalangan C jgk. Sesuai utk ibu beranak 3 kan? Hehe..(See? I told u that I'm conservative, not too fancy not trendy at all? Xkisah janji C..;p)



P/s: thn dpn tu kejap je lagi..mana tau bln 1 nnt tetiba akak terembat plak..;p





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, November 20, 2010

Me saw a bebird!!!

Huhuhu..I'm soooo happy to tears today..

ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH, ALHAMDULILLAH...

Even its still too early, at 18th weeks but from the scan image on the screen I can see balls and bebird!

Hhuhuhu..that was all I'm asking for at this moment..to get a prince after 2 princesses! Syukur!

But my gynea said she can't confirmed 99% yet, considering the angle of the image was captured and the age of my baby..so we wait for next month's scan ya..

I knew this news made him happy too..hehe..so? If its a boy u love me more or what??

*wink*



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, November 11, 2010

Minum petang sambil berblog

Hehe..

Sejak menjak akak berberi-beri ni makin menjadi2 akak berbelog. Pantang ada kesempatan dan idea mesti gatal je tgn nk menaip atas keypad yg xberapa nk besar nih.

Actually skang akak tgh rest kejap, tea time..hehe apekes teatime kol 5, jap lagi da time balik, nampak sgt saja buang masa.

Yelah, penat gak kepala hotak satu hari ni. Ada masa keje berlambak2, ada masa letih xtau nk buat apa. Plant plak tgh stop, xtau bila nk start balik. Almaklum planner skang bkn akak, so akak tgk dr jauh je la. Klu process jalan baru akak take over utk monitor all the process condition. Kalu process xjalan akak buatla keje2 opis yg lain yg diamanahkan kat akak.

Ntahle, da bertahun2 akak buat keje mcm ni, nk kata bosan ada masanya iyer. Nak kata xbosan, xjgk. Kesimpulannya..malas nk pikir. Kerja sajalah selagi kudrat larat. Gaji masyuk jgk tetiap bulan, apa nk kecoh?

Terpikir jgk nk tukar angin baru, tapi mcm xberani pun ada. Padahal akak tgk jobstreet akak, post yg diorg offer kat akak x agak2..manager wa ckp lu..wak lu la akak nk jd manager..blom lagi la dik..byk lg benda nk kena baiki..

Wpun akak kira the most senior in the company tp xsemestinya akak trbaekkk..so? Sentiasala improvekan diri sendiri..wpun akak dah agak master bab process, tp akak blom master lagi bab accounting and costing..bebenda tu la feveret boss akak skang. Berpuluh2 kali mtk costing bla bla bla..

Ingat nk amik short course on finance & accounting la..baru ada value added sket..nak amik MBA susah sgt and perlu effort yg besar..huhu xmampu akak..bila da master bab finance n accounts barula layak jd manager, xgitu?

Baikla,sila hbiskan the tarik n goreng pisang anda cpt..keypad BB pun da berminyak2 da..adoiiiii..

Yes best, da dkt 5.30. Hbis minum msuk opis off laptop terus cau cin cau..





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, November 10, 2010

Sisterhood

Afni is being so nice to her sister Amna these days. Maybe because she could sense the coming of new members of the family soon.

Whenever she woke up in the morning, first thing she will look for was her lil sister. "Adik mana mama? Adik da bgn ke?"

Then her routine for the day will be playing with Amna.

"Adik,jom main kaler2 dgn kakak"
But, end up with:

"Mama..adik kacau kakak.."when her lil sister try to grab her pencil color.

"Adik, dgr kakak nyanyi..watermelon,watermelon..bla bla bla.."

And, end up with:

"Mama adik tu xdgr kakak nyanyi" when her lil sister turn off to play with some other interesting toys.

And many more.

Cute. Both of them are the cutest lil girl in this world. They complete each other. They complete me, they complete us.

We love them dearly, truly, madly, deeply.



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Saturday, November 6, 2010

Sanggul bonggol unta?

Hmm.. Smalam kat FB akak terbaca status seorg kwn lelaki. Bunyinya lebih kurang mcm ni:

"Ingat lawa sgt ke pakai tudung sanggul tinggi mcm bonggol unta.."

Hehe. Akak baca rasa klaka. Mmg cara dia tulis tu bleh buat pompuan kt luar sana tu terasa lah. Lagi2 yg mengikut trend bertudung terkini Ari*ni la, Ha*aba la,Far**da la, Jeli*a la dan mcm2 lagi. Akak pun xdela tau sgt trend2 tudung skg ni, adala jgk akak beli selai dua yg brand kat atas tu, tp xdela obses sgt..

Lagi2 kalau ikut trend sanggul arab tu. Perkhh siap buat sanggul palsu utk nmpakkan bonggol diluar tudung seolah2 rambut dia panjang sgt. Hmmm.. Memula akak tgk rasa pelik la jgk, xde rasa pun dah follow the trend smpai ke tahap itu. Buat berat kepala akak je..

Pastu kuar pulak post2 kat FB mahupun email mengenai Rasulullah menegur malah ada setengah pendapat melaknat wanita2 yg bertudung tp berbonggol unta nih..akak baca jgk, mmg ada kebenarannya tp akak mngambil jln selamat supaya beringat utk diri sendiri sahaja. Malas nk komen lebih2 sbb kalau kita salah komen nmpak sgt kita yg cetek ilmu agama.

Mmg ramai yg mengulas mengenai bonggol unta nih, antaranya;

"Lebih baik xpayah pakai tudung kalu mcmtu.."

" Tu pakai tudung xikhlas bkn sbb nk tutup aurat, tp nk bergaya je lebih.."

Ada jgk yg balas

"At least dia pakai tudung, lebih baik drpd org yg x tutup aurat langsung.."

Macam2.. Akak pun bkn perfect sgt nk menilai org lain. Cukup akak buat peringatan utk diri sendiri.

Bagi akak pulak, yes akak bertudung sbb tuntutan agama. Akak sedaya upaya cuba berpakaian ikut keselesaan, ikut trend jgk dlm masa yg sama di approve oleh Sirim (agama,husband & abah akak) . Tapi akak ngaku xdela perfect sgt..masih byk yg perlu diperbaiki. Tp at least kita jujur kpd diri sendiri & ikhlas dgn apa yg kita buat. Biar Allah saja yg menilai sbb Dia sahaja yg layak.

Bab bonggol unta, akak pun bersanggul jgk tp sbb rambut akak tebal n panjang so bila ikat kemas2 nk pakai tudung sure akan ternampak bonggol jgk. Tp xdela smpai tinggi kat puncak kepala tu. Laagi pening kpala akak nnt. So kalu org nmpak, terpulang kpd yg menilai. Yg akak tau sblm kewujudan tudung2 trendy ni lagi akak mmg terpaksa berbonggol utk melindungi rambut akak yg tebal& panjang drpd terjuntai keluar melepasi tudung yg akak pakai. Lepas kawen plak hasben akak mmg suka akak berambut pjg melepasi bahu, so xdapekla akak nk potong pendek2 rambut akak, cane? Hehe..

So, pokok pangkalnya?..wallahua'lam..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, November 5, 2010

JIWANG

Tetiba rasa mcm jiwang karat mlm ni..
Rasa mcm.."Love is in the air!" Hehe..

I love my husband very much.

Don't need to explain why, what he did, what he gave bla..bla..I just love him, dearly.

And I love my kids too.. Afni, Amna & baby A..

Thank you Allah for giving me this happiness & blessed life.. I can only pray that this happiness will last till our last breath.. Amiiinnn..
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, November 3, 2010

Abah

Semalam merupakan hari yg paling sedih sekali dlm hidup akak

Akak xingat bila masa akak rasa sedih yg amat mcm tu..last rasa sedih rasanya masa perchentaan terhalang & after akad nikah akak 3 thn lebey yg lps.

Lps tu semua happy2 belaka. Kalau ada sedih pun, sedih biasa2 je..

TAPI smalam, mmg sedih tahap cipan giler ba*i laaa..huhu..hujan,ribut,taufan sumer ada..banjir pun sekali..

Mmg akak sedih sgt. Sedih sbb 1st time berpisah jauuuuhhh dgn abah. Sblm ni paling jauh berpisah pun setakat akak kt JB abah akak kat Klang. Tapi kalini..hmmmm lain sgt rasanya.

Mgkin akak emosional. Xkisahla, tapi sedih ok. Abah pegi Mekah tu mcm berjuang kat medan perang jgkla..dala pegi sorg2 tanpa ahli keluarga yg lain. Mak akak xikut sbb abah akak amek pakej travel agency yg agak mahal. Kalu mak akak ikut harus kopak jgkla..

So, bila ckp pergi Mekah buat haji tu mcm berjuang, yela..xtau lagi nasib abah mcmana kat sana. Alhamdulillah abah pegi sihat walafiat..harap2 balik pun sihat & selamatla hendaknya..dan yg penting lagi dpt haji yg mabrur..Amiiin..

Sedih lagi tu sbb tgk mak akak smalam. Yela, mana penah jgk pisah jauh2 and lama2 mcm ni. Sure mak yg paling terasa..huhu..selama ni abah ada je dgn mak, ni xde selama 40 hari, of course rasa kosong..

Hmm..baru akak paham skang rasa rindu kat abah mcmana.

Pemergian abah ke mekah kalini buat ego akak jatuh ke dlm lubang dalam paling bawah sekali kat muka bumi ni..

Hmmm




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, November 1, 2010

Xsuke xsuke xsuke

Hmmm..

Akak malas la nk menjadikan blog ni sbg medan utk meluahkan ketakberapakesukaan akak kpd sesuatu, tapi..drpd akak luah ntah hapa2 kat FB nnt semua org bleh baca (or org yg akak tujukan tu akan baca) so baik akak luahkan kat sini.

Akak bkn sengaja nak suka2 xberapanaksuka kat org..mcmla akak ni pun perrrfect sgt..tapi disbbkan berpegang kpd prinsip "nobody's perfect" la akak luahkan kat sini..

Hmm..ada ke manusia,specifically perempuan,isteri & ibu yg perrrfect giler dlm dunia ni? (I mean skang..jgn bandingkan kita sekarang dgn tokoh2 wanita muslimin terbilang spt saidatina khadijah dll ye..)

kita wanita zaman skang, terpaksa keluar bekerja utk membantu ekonomi keluarga. So, bila kita da kena keluar bekerja, bykla keperluan2 lain yg kdg2 ada org pikir kita sengaja abaikan. Sbg contoh, menyusukan anak sepenuhnya dgn susu ibu, memasak utk family, mengajar anak sendiri di rumah dan lain2 lagi.

Ada wanita yg berpelajaran tinggi, memilih utk menjadi suri rumah sepenuh masa demi memberikan yg terbaik utk family. Akak salute mereka. Maybe diorg mmpunyai samada hasben yg kaya raya n ataupun hasben bekerja berpendapatan stabil yg mampu menyediakan segala keperluan tanpa perlu bantuan drpd isteri.

Tapi org yg xperfect mcm akak, kena kerja utk bantu suami. Kalau hasben akak sorg yg kerja, mgkin kami xkan mati kelaparan, tp mgkin kami xmampu nk membayar rumah,kereta & bil2 lain. So, bila akak kena kerja (bkn setakat nk bantu hasben, tp penat akak blaja tinggi2 dik..mestila nk keje yg sesueii kan?)mcm yg akak bgtau tadi, disbbkan ketidaksempurnaan akak sbg wanita,isteri & ibu, maka akak mengaku ada perkara2 yang akak abaikan:

1) Akak x menyusukan anak akak secara eksklusif selama 6 bulan apatah lagi lebih drpd itu. Paling lama 5 bln, tu pun bln ke3 dah topup dgn susu formula.

2) Akak jarang memasak utk family,kecuali ada masa atau hujung minggu. So anak2 akak kdg2 makan bubur,kdg2 makan cereal sahaja.

3) Akak hantar anak2 ke rumah pengasuh utk jaga anak akak, skang kat taska (xsure ada sijil JKM ke x..).so mmg agak bergantung kpd pengasuh utk jaga and didik anak akak sikit2..

Dan lain2..so ada x yg nak judge akak bahawa akak ibu yg x memberikan yg terbaik utk family terutama anak2nya?

Utk alasan knp akak x opt for exclusive BF, I don't wanna reveal much here. I won't use lame excuses such as "susu xbyk,or susu xkeluar" etc etc..I once have the 'niat suci'. Tapi? Semuanya tinggal niat..bila akak dah start keje..bla,bla,busy,keje jauh,balik lmbat,xde maid..bla..bla..so niat tu terhenti setakat tu sahaja.I know and truly understand that this thing need strong will & determination, but I just don't have that. That's why pal. That's why. (Td kata xnak reveal..kehkeh)

So akak agak rasa xbest bila ada org persoalkan/ membuat kenyataan2 spt kat bwh:

"knp x BF baby exclusively? Amat rugi dan kesian kat anak tu.."Dgn nada sinis and muka berkerut seolah2 akak buat salah besar.

"X elok bg susu formula..susu buatan xelok utk perkembangan baby.."

"Ooo..xmenyusu lama, patut mudah terkena penyakit.."

"Xde alasan utk tidak menyusukan baby..sekarang mcm2 alat & kemudahan ada.."

"Org2 yg beri alasan utk tidak menyusukan anaknya ialah org yg cetek ilmu .."

"Kalau kita sayangkan anak2 kita, kita sepatutnya mmberikan yg terbaik utk mereka, dimulakan dgn susu ibu"

I don't offend anybody,ok? Tapi I yg felt offended dgn kenyataan2 kat atas tu. Mungkinkah sbb akak x susukan anak2 akak secara xklusif? (Ke akak yg emo lebih or terasa xkena tempat? Ahh..abaikan..)

Yes, u are amazing and perfect because u gave the best to ur children starting from day 1. But don't make mothers like me felt useless becoz we don't treat our children just the perfect way as u did. Sometimes people have their own reasons that u might not understand becoz u're not wearing the same shoes.

Hmm sometimes this made me think, should I blame my mother for not BFing me more than 2 months that I became who I am today? (Akak rasa apa yg akak buat kat anak2 akak skang sebijik mcmana mak akak terpaksa buat utk kitorg dulu, sbb dia pun working mother)

Sorry guys, don't mean to hurt anybody. Sesiapa yg dpt menyusukan baby diorg exclusively, congratulations akak ucapkan. Andalah ibu terbaik. Teruskan usaha anda tanpa jemu dan lebih baik lagi tanpa prejudis kpd ibu2 spt saya.

Maaf sekali lagi..wpun akak xdpt menyusukan anak akak lebih dr 2 bln, akak tetap cuba berikan yg terbaik utk mereka dunia dan akhirat..InsyaAllah..doakanlah..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, October 31, 2010

Kepenatan..

Huhu

Capek sungguh akak mlm ni..
Sbbnya siang tadi smpai ke mlam ada jamuan /kenduri smpena keberangkatan ayahanda tercinta akak ke mekah utk mnunaikan haji..

Dr subuh smpai ke tengahari sampai ke petang sampai malam keje akak ialah masak>basuh pinggan>makan>bancuh air>basuh pinggan>masak lagi>makan lagi dan seterusnya berulang2.. Diselangselikan pulak dgn mandikan anak,bg makan, minum susu,salin diapers,tidokan & pujuk depa menangis..hadoiiiii amat meletihkan! Sakit pinggang lutut bahu sumer..huhu

Tp walau apa pun, rasa cam sedih pun ada..minggu dpn abah akak da nak berangkat..tadi tengok dia bersalaman dengan pak2 sedara dia pun rasa nk menangis..xtaula time akak nak salam dia sebelum dia berangkat nanti.. Confirm HUJAN! Huhu

So sekarang akak nak layan mata yg letih ni dulu..nak tido..arghhh bestnya landing..tata..zzzzzzz




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, October 29, 2010

Testing no 3

Huhu..

Akak da agak lemau ptg2 jumaat neh..

Keje nk merapuuuu je..

Pastu belek BB blik

C je da xpandang sbb da x excited. Almaklum, bkn apa sgt pun C tu, tp memandangkan akak agak perak xpenah beli henbeg backhand yg branded2 gile, so excited kejap. Sure klu org yg tau kat FB tu akan kutuk akak dlm hati

"Ekenna..C je pun..tu pun COACH murah je..aku ingat CHANEL classis flap tadik.."

Kuakua..

Xkisah beb,akak jujur..bak kata akak sblm ni, tu je yg akak mmpu wat masa ni. Next2 time akak xtaw la klu mampu nk beli P ke, G ke, LV ke kan..dlm hati naluri kewanitaan ni toksah tipuu la kita sure ada keinginan nak handbag branded kan? Kan?

Tgk mcm akak..pegnen anak ke3 meroyan nk mcm2..BB la, C la..sib bek dpt bonus hrtu,kalu x? Hingat hasben akak nk layan? Kemsalam..

Nnt klu mtk kat dia, dia akan ckp

"Mama..drpd beli tu baik bla bla bla pampers..susu anak..bla..bla.." N seterusnya yg akan mmbuatkan akak insaf n rasa nk menangis..huhu

So kali ni, lps dah put aside some of my bonus to saving, akak pun memulakan kegilaan akak berbelanja..dan itula hasilnya..

B,C and P for en hasben (and utk akak jgk..kuakua)

Ok sekian,
Akak nk gi minum buang masa sblm blik umah. Arghh bestnya esok weekend..



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Testing2 again

This is the first time I tried blogging thru my BB..but am using email to blogger feature..

Dunno what's the best method to post to my blog, but will learn more from people outhere later..

Ngehngeh..habisla..ini jela keje akak nnt..hapdate,hapdate & hapdate..

But cool jgkla guna BB ni, mmg sesueii utk org yg FB freak cam akak kan.. Wakakak..

So pekata kita test tempek gambar sekali?
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

testing

Testing testing...

Sunday, August 22, 2010

xde keje cari keje

disebabkan akak tgh xde kerja...pastu mata plak x ngntuk after subuh, terpaksalah akak mencari kerja nk buat..

(padahal kerja rumah byk nk kena buat nih..hehe)

so, akak ingat nk tukar layout dgn back groung blog akak ni...mcm da boring nk ngadap muka edward cullen tu..


so kejap lagi akak tukar...

tunggguuuuu....

Thursday, August 19, 2010

DISKRIMINASI

DISKRIMINASI MENJATUHKAN AKU
REPUTASI KINI MENJADI BISU
DAN AKU
BLA..BLA..BLAA...


sesungguhnya saat ini bercampur baur perasaan akak nih

ada rasa sedih, ada rasa happy, ada rasa mcm x smgt nk keje..rasa malas, rasa lapar dan mcm2 lagi...

tapi straight to the point akak ckp yg percentage paling tinggi antara perasaan2 itu adalah perasaan X HAPPY

sgt2 x happy

x gembira

sedey

ok?

sebab?

akak telah didiskriminasikan oleh seseorg yg bernama Boss

sbb akak perempuan?

hampehhhh

mmg hampehhh

xpernah akak didiskriminasikan selama akak kerja 7 thn lebih nih

xpernah walau sekalipun (secara terang2 terangan, kalu dlm hati akak x tau)

tapi kalini secara terang2an:



"sbb u perempuan u x perlu duduk plant"

"sbb u perempuan u x perlu handle production"

"sbb u perempuan u handle administrative works & documentations"

"sbb u perempuan i x perlu dgr ur suggestion"

"sbb u perempuan i x perlu tanya if u ada apa2 nk ckp lepas hbis meeting"

"sbb u perempuan i x perlu tgk muka u bila ckp dgn u"

"sbb u perempuan i xperlu bg u laptop, desktop je cukup"

"sbb u perempuan i xperlu ckp dgn u pasal ur job changes, cukup i ckp dgn ur colleague yg lelaki shj & announce in meeting"

"sbb u perempuan u perlu ajar new engineer lelaki so that dia boleh amik alih keje2 u secepat mungkin"

"sbb u perempuan u kena response to my request secepat mungkin, tp i xperlu reply ur email secepat mungkin wpun urgent"



WHAT THE HECK????

sesungguhnya akak hanyalah insan yg lemah..mungkin masih byk kekurangn diri wpun dah keje selama 7 thn, yg dpt dikorek oleh boss baru yg baru kenal akak x smpai setahun?

well, i have nothing more to say..if HE thinks i cant do the job well because im a woman, then HE dont deserve my respect & loyalty. Fullstop.


Tuesday, August 17, 2010

UPDATES PART 2

hari ini akak datang awal lagi ke ofis..sbbnya? x tido lepas sahur..kalu tido mau terlajak subuh dgn terlajak gi opis sekali..huhu

so bila dtg ofis pagi2, sambil replicate email2 utk masuk ke inbox manually akak pun menaip la utk mengupdate blog yg dah agak bersawang nih..

well, akak update pun bukan specially utk readers jugak..mcmlaa ada sgt org nk baca update blog akak..akak update utk diri sendiri jerk..hehe

so apa lagi akak nak update kat blog akak hrni?

1) harini akak gi keje pakai baju kurung moden yg ala2 agak mengikut cutting tubuh yg x berapa nk mcm model nih..huhuhu..

kena tahan nafas, ok? sbbnya xkuasa plak akak nk pakai corset ke bengkung ke bulan2 pose nih..buat lagi cpt lapar jer..

bukan apa..saja nk test sejauh mana kenaikan badan akak lepas anak 2 nih..mm..nmpaknya, naik mmgla xbyk sgt, tapi cukupla menyesakkan nafas jugak bila akak nk pakai bju nih..tapi akak pakai cover dgn blazer ye dik..xdela akak nk tayang yg bukan2 time2 bulan puasa ni..kurang pulak pahala akak dan org2 yg tgk nnt..huhu

2) akak dah buka puasa FB..huhu
smlm tghari kebosanan tahap cipan kat opis..mata plak x mengantuk..so nk layan menda kalu bukan layan FB? sib baik bwk broadband so apa lagi FB la..

tapi ala2 mcm suram sikit FB time bulan puasa..akak rasa ramai pun berhibernasi FB time ramadhan nih..alhamdulillah bagusla..sbbnya FB ni bleh jadi tempat luahan yg mcm2..rasa marahla, kutuk orglah, bangga diri lah..so kalu kurang FB kurangla lagha puasa dek terpelihara drpd sifat2 mazmumah yg mungkin akan wujud tu..

3) apa lagi nak update yer? tetiba mcm xde idea..

xpelah, nnt2la pulak menulis..tetiba mcm hilang idea & hilang mood..

Monday, August 16, 2010

Updates part 1

hohoho...


lama x jupe? kehkeh..

lama akak meninggalkan arena penilisan blog akak nih..dah agak2 mcm nk bersawang sama mcm syiling akak kat rumah tu..huhuh

so, apa pulak alasan akak kalini? still the same reason bebeh...BUSY

Busy dalam erti kata..dgn kerja kat opis..dgn kerja2 rumah..mcm2..

So kebetulan hrni akak xtido balik lepas sahur..terus mandi siap2 gi opis..maka tersampai awallah akak kat opis akak..best..dapat parking depan sekali..(xpayah nk jalan jauh2 masuk building..)..pastu jadi org first masuk opis..senyap sunyi jer..rasa tenang jer pikiran..(mmg sesuai utk akak update blog sekejap sblm opis hr bermula..)

so, few updates yg akak dah tertinggal banyakk dalam kehidupan seharian akak, akan akak simpulkan dlm entry nih..

1) First and foremost akak nk bgtau yg....AKAK PUASA FB..huahuahua..gelak la puas2...ataupun ckplah akak poyo dan sebagainya..peduli haper..tapi kira murni apa niat akak tuh..at least xdela nmpak sgt nih FB addict ataupun FB tegar ataupun MAKAN FB, TIDO FB..bla..bla..FB.. kan? (wpun sebenarnya ada ciri2 ke arah situ sikit...hehe)

Hasben akak pun ammaat menyokong tindakan akak nih. Dia kata "mama nih asyik FB je, x bosan2.." perkhhh terasa jugak la akak kan..ala..akak bukan aper FB tu..xdela akak 24 jam online FB..sementelah kat opis pun FB kena banned kan, mana leh 24 jam pun? balik umah pun dah agak busy dgn kerja rumah mana nak ada masa sgt lepak dpn lappy layan FB? cuma akak agak kerap dan bole dikatakan hari2 update status..ellleee..itu je..

So? sebulan dlm bulan puasa yg mulia ini akak berniat utk x update status langsung kat FB tu..konon2 puasa la jugak..wpun x de meninggalkan kesan yg drastik kpd sapa2 kat FB tu, tapi akak buat sumer tu sbb akak sendiri ok..bukan sbb org lain..

2) Hari ni dah masuk hari ke 6 kita berpuasa..dan alhamdulillah akak pun dah berpuasa selama 6 hari jugekk..belum ponteng lagi..and sahur pagi tadi adalah sahur pertama yg akak x masak utk hasben setakat nih..sbbnya? smlm dah beli nasi tomato kat bazaar ramadhan..so tinggal panaskan dan makanla..apa lagi..lagipun tetiba dah keputusan idea nk masak apa utk sahur..yelah makan berdua je pulak tu..malasla nk masak extravaganza sgt kan..

3) Semalam kemas2 rumah sikit2..lipat2 baju, gantung2 baju raya akak anak beranak yg dah siap sumer tuh..tetiba terasa..ish..banyaknya baju raya thn nih? maknanya..baju raya anak2 dgn maknya sekali. baju raya ayah depa jer belum siap sbb tempah kat org lain..huhu..membazir ke akak thn nih?

bila akak belek2 balik..

Baju Afni >>>> Baju kurung = 3 (1 tempah, 2 org bagi), dress = 3,baju kasual = >5 pasang
Baju Amna >>> Baju kurung = 0 (sb kecik lagi, rimas nk pakai baju kurung),dress = 3, baju kasual = > 5 pasang jugak

Baju mama >>> jeng jeng..huhu..Baju kurung = 3 (yg dah siap ), 2 ( baju thn lepas yg xsempat pakai), 2 (kain ela belum tempah),1 (baju kurung siap ala2 paling grand& mahal yg belum beli sbb nak pau en hasben sptmana thn2 lepas)

hmm...? Baju en hasben? >>>>> Baju melayu = 1 (belum siap lagi, masih kat tailor), baju kasual>>>> belum beli...erk??? (siannya ayah..!!!huhu)

huhu, begitulah resam keluarga kami..apa2 hal pun kami mengutamakan anak2 dulu..lepas tu baru mama..(wpun mama punya over sekali..huhu) pastu last skali mesti ayah..huhu..sbbnya? en hasben adalah seorg yg amat tidak kisah dan sempoi sekali bila tiba waktu raya..akak yg sbuk2 suruh dia tempah baju melayu sbb nk dondon2 4 beranak time raya..kalu tidak..harus dia pakai baju melayu 3 thn lepas..huhu

4) Ptg ni akak akan berbuka puasa di hotel gitu..wahhh..kellas..Hotel Pan Pac KLIA..ada sijil HALAL Jakim ok..pastu yg bertambah best sbb x payah kuar duit sbb ader org belanja..hehe..terima kasihla kpd sesiapa yg belanja sbb naik pangkat tuh kan..haha sapa suruh naik pangkat? kan dah rugi riban2 sbb kena belanja kawan2..hehe

yelah, kalu xde org belanja, akak pikir 3,4 kali jugak nk buka kat hotel dik, bukannya murah skang nih, paling koman pun RM70++..kalu 2 kepala dah RM140++..kalu gi bazaar ramadhan tu bleh beli satu row makanan dr hujung ke hujung!

5) Hmm..yg ni agak x best utk diceritakan..sbbnya pasal keje..disebabkan jam kat tgn akak nih dah menunjukkan kol 8.10pagi..so maknannya akak dah kena stop blogging sbb dah masuk waktu keje..huhu

kalu citer pasal keje mmg tensen x hbis2..so baik akak xpayah cerita ok..buat kurang pahala puasa akak je nnt..

so oklah yer cik senah cik gayah..lenkali kita gossip lagik..akak nk kena keje plak nih..jaga diri..byyeeeee...

Saturday, July 17, 2010

call me crazy..

yer...katakanlah akak gila..mahupun gila bayang sekalipun akak rela..sementara akak tgh demam twilight mmg begini lah jadinya..








TAPI, akak nk tegaskan di sini..ini hanyalah luaran semata2..tiada niat utk menduakan kasih syg suami akak yer...

akak pun confuse..sejak bila virus vampire ni masuk dlm darah akak..sejak bila ntah?

padahal akak x mengikuti novel dia pun..lagi pulak nk tgk movie twilight thn 2008 dulu..xde langsung..tahu pun tidak agaknya..

TAPI..haritu tetiba akak tertengok behind the scene Twilight : eclips kat channel E..tetiba rasa mcm dup dap dup dap..

rasa mcm..
subhanallah hensemnya lelaki itu..


mau x cair tgk ???


(astaghfirullahalazim...cepat2 akak istighfar dlm hati..)


lps tu akak mcm termangu2..eh kenapa aku x penah tgk citer twilight nih eh? sungguh katak bwh tempurung???

cepat2 akak tepon adik akak nk tgk citer twilight yg dia download dlm hard disk dia..


so akak pun tgklah buat pertama kalinya..dan akak sgt2 terbuai tgk citer tu ok???? (akak nih mmg senang terpengaruh dek love story mory mcm nih..sama la mcm citer LBS dulu tu..huhu)


lps je tgk 1st siri dia..terus book tket utk tgk eclipse!!! yg new moon x tgk lagi tu tapi akak xkira..janji dpt tgk muka edward cullen sebesar2 kat screen wayang tu..puashati!


huhu xtaula apa nk jadi dgn akak nih..sib baik gi tgk eclipse tu dgn hasben..kalu x sure dah lupa diri dah ada anak 2..huhu..


mlm tu balik mmg mimpi edward cullen!



giler kan????

akak rasa akak ni da macam bebudak remaja plak smpai mimpi2 bintang filem pojaan..huhu






TAPI..mmg sgt terujaa dpt tgk citer tu..lepas tgk eclipse mlm tu jgk akak bantai tgk new moon kat rumah. esoknya ulang tayang twilight dgn new moon lagi sekali. GILER!!!


tapi antara ketiga2 series tu akak paling suka yg 1st..sbb edward baru2 nk ngorat bella and rasa sweet giler......


huhu..


nmpaknya kena cari penawar utk virus yg sedang melanda nih..xpun tggu sequel dia nnt la baru gi berubat..ngehngeh..


***all pics are googled



p/s hubby i love u more..always love u more..:-)


waka waka..

hahaha..

puas hati akak..

dpt lappy baru..(wpun dah agak basi sbb dah 2 minggu..)

dpt berblog dr lappy baru..

dpt tukar back ground baru..(twilight plak tuh...ooohh edward cullen...)

& tukar signature baru..

haha..

harap2 akak akan lebih rajin berblog selepas ini..

siaran akan bersambung selepas ini..


caloo...





***over x signature baru akak? hehe...saja..sbg motivasi utk diri akak sendiri..kuikui

sekian lama x menulis..

perkhh..agak lama akak meninggalkan arena penulisan di blog akak yg x seberapa nih..

well..xpelah..tujuan utama akak menulis bukan utk tatapan pembaca setia akak pun..akak menulis utk luahan hati sendiri jer..so..no pressure for me to keep on writing in this blog..heehee..



but anyway, thanks la kepada sesiapa yg follow blog akak yg hina nih..patik amat berterima kasih atas sokongan anda..(haha..sokong kemendanya..merapu..merapu..)



lately mmg akak teramat2 bz..bz..bz..bz..(mcmlaa org lain x bz..)



entah yer, apa yg akak bzkan sgt pun akak xtau..tapi mmg bykkkk keje kat opis..bykkkkk problem kat plant...balik rumah plak bykkkkk benda nk kena setel..so? lame excuses utk tiada masa nk berblog..



and lately jugak akak rasa bedan nih mcm dah sengal2..lutut mcm dah longgar2..huhuh..adakah sbb akak x mengamalkan pantang selepas bersalin hrtu dgn ketatnya? hamik kauuu..padanlaa mukaa...huhu



owh, lupa pulak..nk bgtau, ini adalah kali pertama akak bersiaran utk berblog menggunakan lappy baru akak..pink karer you..hhaahha..ala..laptop biasa jer..dell inspiron..bukan MAC..ini pun akak dah bersyukur sgt2 hubby tolon belikan guna kad utang berwarna emas dia sbb akak dok la bising2 knp boss x approve2 lagi laptop replacement utk akak. akak susah nk buat keje ok? susah nk focus..so drpada nk menunggu laptop company yg baru yg xtau bila nk dpt baik akak beli laptop sendiri..



so..akak dah kerugian hadiah birthday akak tahun ni..kalu bukan terdesak nk kena beli laptop nih sure akak dpt benda lain yg lebih menggembirakan..mcm..seutas rantai or sebentuk cincin or sebijik tas tgn idaman ke? wakakakak..berangan x habis2..



hasben akak ckp..dia xkisah bg hadiah birthday mcm ni drpd hadiah merapu2 mcm handbag ke alat mekap ke..huhuhu..dia ckp at least laptop tu bleh guna kat opis bleh guna kat rumah sama2..(akak x penah ada personal lappy ok..time blaja guna desktop,dah keje dpt lappy company,..itula yg akak guna bwk balik rumah..huhu kesian kan?)



so..mcmana plak dgn bday celebration ke 30 akak?



hmm..kita citer lenkali k? hehe

Thursday, July 1, 2010

DAMN

huhu..tgk tajuk pun dah mcm boleh agak kan mood akak mcmana?
saaaangaaaattttt bengang ok?

sesiapa rakan FB akak sure dah tau kenapa.

YES, my boss hold dulu replacement for my laptop yg dah kong tu. kong di saat2 genting akak nk prepare slide for AOP. kong di saat2 akak nk buat year end closing. read again- my laptop KONG! -kong due to graphic card rosak. dah xle replace part sbb part tu and the lappy's model itself no more in production. DELL kan, as usual..

so, mmg amat susah utk akak focus buat keje akak sbb kena tumpang2 buat keje kat laptop org len yg ada SAP system. pastu pening kepala nk cari docs akak yg dah back up masuk lappy org len jugak. HOW?

sudahnya 2 malam berturut2 akak balik kol 10 malam..and end up abah akak kena pick up anak2 akak dr rumah babysitter..(since hubby keje shift ptg..). sian Afni dan Amna..huhu

tu satu hal..xkisahla wpun tumpang2 lappy org len..wpun akak membebel2 dlm FB tapi keje akak alhamdulillah setel. cuma rasa agak keciwa sbb boss sgt berkiraaaa nk replace lappy utk akak. dont know why laa...mungkin sbb our dept da request 1 new lappy for new marketeer and 1 new pc for marketing clerk. whadehek?? dah tetiba jer lappy akak rosak..bukan akak gatal2 nk replace lappy baru suke2..

so, akak buat keputusan utk selamba lepak goyang kaki sambil FB tumpang lappy ofismet guna broadband selagi akak x dpt lappy baru. lantakkan kalu org mintak costing. lantakkan kalu boss mintak result trial. lantakkan kalu boss nak report itu report ini. LANTAK.

akak xde personal lappy ok. nih pun lappy adik akak yg xlama lagi nk balik U.

wpun yg demikian, akak mmg berhajat nk angkat personal lappy sebijik. mungkin weekends nih nak angkat terus. malas nk pikir2. yelah, nk tggu approval lappy company ntah berapa lama. xkkan selama tu akak nk melongok jer kat opis? macam ayam berak kapur?

mmgla akak membebel la emosi la hape la tapi jauh di sudut hati akak, akak tau ketiadaan lappy tak bole dijadikan alasan utk akak tidak buat keje. kahkah. sgt berdedikasi akak ini.

nasib baik esok jumaat..




Sunday, June 20, 2010

kesempatan yg tiada

hishhh...bz betul akak kebelakangan nih

almakum da start keje...

kat tpt keje bz...kat umah bz..kat mana2 pun rasa bz..

org lain yg keje mcm akak & ader anak 2 & xde maid aderke bz macam akak nih?

ker akak sorg je yg overacting camni?

tapi mmg rasa x cukup tgn...huhuhu..walaupun masih ader sepasang tgn extra milik en hasben yang sentiasa rajin utk menolong..and kdg2 sepasang tgn kecik milik Afni pun sibuk nak menolong..(yerla..tolong la sgt..tolong sepah ader la..huhu)

isshhh..mesti org ckp akak ni asyik nk merungut jer kan? status2 akak kat FB tuh penuh dgn rungutan jer sokmo..huhuhu..

aderkah akak nih seorg yg xreti bersyukur?

nauzubillah..astaghfirullahalazim..xmo la jadi smpai mcm tu..TAPI status2 akak kat FB tu semua luahan hati yg paling jujur sekali..sebagai tempat pelepas lelah sahaja..tidak lebih dr itu..

oklah,mgkin lepas ni akak kena control sikit..xpe, en hasben pun selalu memantau perkembangan FB akak..kalu agak2 akak overacting jer dia mesti akan tegur..

oklah entry kalini tiada cerita atau topik yg khusus..terlanjur menulis akak nk wish

HAPPY FATHER'S DAY kpd semua bapa2 yg ada di dunia ini especially..

my HUSBAND..en NOR AZRI MUHAMMAD..yg setakat ni xpernah fail menjadi suami & ayah yg baik..muahmuah i lap u..huhu

dan kepada ABAHku, en RAMLI B. HAMID..huhu..walaupun kita selalu bertelagah,wpun kita selalu xsependapat,wpun akak selalu melawan ckp abah suatu masa dulu..TAPI, kak inah sedar byk ikut perangai abah...yg DEGIL..yg kuat BERJALAN..yang GARANG..yang SENSITIF..
xkira apa pun yang pernah jadi, kak inah sayang abah selalu dan terus cuba utk membahagiakan abah&mak dan jadi cntoh utk adik2 yg lain..huhu sedih!!!!

wokeyy itu sahaja..

next entry klu berkesempatan nk jwb TAG pulak..(kata hrtu sukee di TAG, tapi tak buat2 pun..hehe)

k, c u again...soon

Tuesday, June 15, 2010

HATI 3 RASA

selalu org masak siakap 3 rasa,kan?
nih akak nk cerita pasal hati 3 rasa. tapi bukan masak hati ayam, lebih kepada apa yg akak rasa hari ini. mungkin terbahagi kpd 3.
.
.
1) RASA GEMBIRA
.
knp? sbb mlm td akak cukup tido..anak2 pun behave..pastu pagi2 dpt 'kiss' kat dahi & ucapan i lap u dr en hubby sblm gi keje. yer, ckpla akak POYO lagi sekali,tunjuk loving ataupun mengada2..tapi, bak kata pakar motivasi, 2 benda tu lah antara yg boleh membantu menaikkan mood dan mengeratkan kasih sayang. lagipun, selalunya akak yg kena mulakan dulu action2 camtu (almaklum pompuan kan biasanya hopeless romanticuss..)..tapi pagi tadi x semena2 hasben yg start..mestilah gembira & terawang2an ok? (perlu akak tegaskan kat sini bahawasanya hasben akak mmg bukan seorg yg romantik..so, kalu dia sekali sekala buat begitu akak dah rasa mcm cairr giler ok? haha..)
.
pastu tambah gembira bila gi opis jalan clear sbb cuti sekolah..sampai awal & dpt parking best. tambah lagi gembira sbb plant dah ok, prob pumps & chiller almost settle & dah boleh start run production..dan akak tambah gembira bila keje akak flow smooth jer tanpa gangguan hari ini (cuma gangguan nk dkt2 lunch jer suruh update blog hehe)
.
.
2) RASA MARAH
.
nih sbnrnya kes semalam..tapi bila tetiba teringat rasa nk marah balik. nih bukan kes Along & penghutang..tapi lebih kurang gitu la..
rasa marah bila org amik kesempatan atas kebaikan & kelembutan hati org lain. ok senang citer, hutang x bayar. kalu setakat puluh2 hinggit bleh la gak nk halalkan..tapi mkn ratus2 jugak..nih sumer melibatkan en hasben..eh bukan en hasben yg berhutang..tapi org yg hutang dia..dan akak sbg isteri dia yg MARAH bila org hutang x reti bayar..
.
akak yg bising2 suruh dia tuntut hutang..sbb dah mkn bulan2..janji tinggal janji..xsukee tau org mcm ni..masa nk mintak x nyempat2..nk pinjam hari ni jugak..siap suruh transfer account dia..perkhh..ingat kita ni aper? sentiasa simpan duit beratus2 dlm account &boleh transfer anytime?? sbg pasangan muda yg baru nk membina hidup berkeluarga, yes of course kami mmpunyai duit simpanan..TAPI bukan utk bg org pinjam byk2 pastu x bayar!!!! duit tu utk family,utk emergency,utk anak2,utk future kami dan sebagainya. habis tu, kalu kami tetiba nk pakai duit mcmana? kami pulak kena meminjam dgn org lain ke?
.
bukan akak berkira ok..(berkira la jugak sbb org tu xreti nk bayar blik kan..) kita mmg kena tolong menolong..lagi2 org yg dlm kesusahan..sbb mana tau nnt kita susah kita plak mintak tolong org..yer mmg betull..kalu dia nak pinjam duit sbb anak sakit, or xde duit nk mkan or xcukup duit byr bil hospital kira okla..nih kalu nk pinjam sbb;
.
1) esok nk nikah, tapi cincin batal air semayang xbeli lagi sbb duit dah hbis. terpaksa pinjam dulu dgn kadar terdesak(mcmana dia organize duit dia utk kawen tu? hbis tu lepas kawen camne dia sara bini dia? pastu x byr2 lagi smpai skang padahal dah siap gi honeymoon bla..bla..confuse..???)
.
2) installment kereta sangkut 2 bulan. (mgkin ada sbb2 tertentu, tapi sangkut 2 bulan? masa sangkut 1st month tu xkkan x usaha cari duit nk byr..tggu sangkut 2 bulan kan dah tambah byk? pastu takut keter kena tarik terpaksa meminjam dgn banyaknyerr drpd org lain..pastu dah pinjam byk laaaaambaaaaatttt giler nk byr balik....)
.
tula..susah kan? nk mintak serba salah, xmintak pun lagi la salah..duit kita beb..banyak plak tu..kita paham kesusahan org tapi aderkah org akan paham kesusahan kita? yang paling akak x tahan masa nk pinjam tu
.
"xx, ader duit x? bleh pinjam xx ratus? transfer kan dlm akaun harini jugak.."
.
perkhh..mmg..mmg hasben akak cop duit utk bg korg pinjam pastu x bayar balik..huhu
.
tula, mula2 bg pinjam antara ikhlas x ikhlas, bila dia xbayar2, mmg akak jadi x ikhlas langsung wpun bukan duit akak. huh!
.
(self-check: ader sesiapa ke yg akak pinjam duit x bayar? sila bgtau ok..kalu pinjam banyak x mungkin akak terlupa nk byr..huhu)
.
.
3) RASA SEDIH
.
sedih sbb..beberapa org yg akak kenal, sedang mmpunyai konflik perkahwinan..akak sedih dan cuba memahami perasaan mereka..dan cuba membayangkan kalu akak ditempat mereka..lagi2 kalau dah ada anak..sedih sbb nnt anak2 jadi mangsa keadaan..huhu
yer, hidup kita ni x sunyi dr dugaan..kita kena sabar dan dlm masa yg sama berusaha yg terbaik utk atasi masalah tersebut dan bykkan doa & tawakkal kepada Allah..
.
ini membuatkan akak lebih memotivasikan diri..alhamdulillah setakat ni akak happy & sgt bahagia dlm perkahwinan akak..tapi akak sedar, langit x selalunya cerah..laut x selalu bergelora..air yg tenang jgn disangka xde buaya..kalau takut dilambung ombak jgn berumah di tepi pantai..&mcm2 lagi falsafah/pantun/perumpamaan yg ada menggambarkan kehidupan berumahtangga ni tetap ada cabarannya..
.
sbb tu akak masih cuba memperbaiki kelemahan diri..sbg isteri sbg ibu..dan selalu berbincang dgn en hasben..yg penting TIADA RAHSIA ANTARA KITA..lagi satu TERIMALAH SEADANYA..dan yang paaaaling penting sekali, jgn jauh dr landasan agama..suami sbg imam, isteri& anak2 sbg makmum..kalau ada masalah melanda kita, cuba check balik..ada x salah kita kat mana2..baru kita cari salah org lain..kita manusia yg lemah..tiada yang sempurna..
.
jauh di sudut hati akak, akak mintak sgt dijauhkan drpd konflik sedemikian...dan akak juga doakan semua kawan2,sesiapa pun yg akak kenal semoga diberi kebahagiaan dlm hidup..walau apa pun ujian yg melanda, apa pun keputusan yg terpaksa kita buat, yes..kita berhak utk bahagia..
.
.
.
**maafkan akak kalu merapu tak kena tempat..ini blog akak kan? so pepaham sajalah..hehe

.
.





Monday, June 14, 2010

TIADA MASA CURI MASA

yes..kalau akak dah start keje mmg agak kurang masa utk berbelog-belog yer adik2..

tapi mlm semalam sempat jugak akak tukar background blog akak..

cantik x?? haha..ntah haper2..org len punya sikit punya cantik..siap canggih manggih bagai..akak punya simple macam ni je yg mampu? nk buat camne..akak ni akak rabun IT..(sebenarnya malas dan xde masa nk godek lebih2..hehe)

so, rutin akak kebelakangan nih mmg agak packed..almaklum dah kembali bekerja..pagi2 bgn dah x cukup tgn nk menyiapkan puteri 2 beradik..pastu bekejar ke opis sbb nk rebut parking best..

pastu kat opis mmg bz, byk benda nk kena catch up balik, dah cuti lama kann..

pastu balik rumah pun still bz..

haii...neverending same old storyy...

oklah lenkali plak sambung


Wednesday, June 9, 2010

hari pertama kembali bekerja

harini officially hari pertama akak kembali bekerja setelah 59 hari cuti bersalin yer adik2..(read, 59 hari..)

hehe..xkira la..dah doc bg 60 hari tetiba akak kena panggil sehari awal kan..

pastu masuk2 opis tetiba gedebak gedebuk keje ni keje tuh..bla..bla..SAP..BOM..stock inventory..accounts..costing..production..kosher..AOP...insurance renewal...bla..bla..

akak mcm...''isk depa nih..balas dendam ke haper.."

tapi x kisah la kan, dah mmg keje akak..akak tryla sehabis mungkin utk settlekan..pastu tetiba akak masuk system, akak mcm blurr.."eh, apa nk buat nih..camne nak buat nihs.."

tapi akak buat la jugak..buat buat buat..tetiba "eh dah kol 5.." pastu tetiba akak dah malas nk pikir tetiba akak terus amik beg & balik..hebat kan???

selamba badak akak je buat perangai mcm tu..haha

mmg xde mood giler nk pikir tadi..padahal kalu akak relax and pikir dlm2 sure setel cepat benda2 tuh..

nampak gayanya esok kena focus balik, and setelkan once & for all pastu bleh proceed dgn benda len yg pending jugak..

pastuh balik rumah rasa mcm best giler...wpun byk plak keje len menanti kat umah..nk uruskan anak2..basuh baju basuh pinggan,kemas beg depa utk esok, gosok baju keje dll..tapi rasa relax je buat benda2 tuh..sempat lagi dgn FB and blogging pulak..mmg multitasking..ker akak nih dah sampai seru utk jadi surirumah sepenuh masa pulak???

oh tidak2..nehi2..belum masanya dik..

xpelah, harap2 esok akak dpt balik semangat nk buat keje tuh..bleh re-charge balik kepala hotak yg lama x pikir benda2 berat kat opis tuh..

keputusan idea utk menulis lagi, tambah pulak mata dah ngantuk..si adik dah nyenyak..si kakak je masih terkinja2 dpn TV..

okeh lenkali akak tulis lagi kalu free



Saturday, June 5, 2010

Still in LBS mood..

*
*
*
maafkan akak..katalah akak apa sahaja..emosional atau overacting atau POYO sekalipun akak x kisah..apa yg akak rasa, apa yg akak nk post kat blog akak sukahati akak hokkeyy..

huhuh..akak masih dlm LBS (lagenda Budak Setan) mood..masih terngianng2 OST dia yg menusuk kalbu tuh..selagi akak x dpt baca novel dia balik, selagi tuh akak mcm xlena tido..mandi x basah sumer..makan pun x kenyang...(sbb skang nih akak tgh sakit gigi pown, so mkn tu agak kureng sikit..hehe)

akak mmg mcm ni..tanyalah hasben akak..ataupun rakan2 terdekat akak..akak mmg DRAMA QUEEN..akak mmg RATU AIR MATA..atau pun gelaran2 yg seumpamanya..akak ni mudah terbuai emosi dek novel2 cinta sedih, mahupun drama TV/filem2 yg sedih mcm ni..TAPI bukan semua novel,drama or filem sedih yg boleh bg impact sebegini kat akak..maksudnya akak nih xdelah emosi or terbuai2 sedih tak bertempat..membazir air mata akak jer kalu tgk citer mcm ADAMAYA tuh nk nanges2 kan..(ampun peminat ADAMAYA, akak pun minat jgk, emosi jugak tpi xdelah nanges bengkak2 mata..hehe)

antara citer2 yg mmberi kesan mendalam kat hati sanubari akak antaranya ialah :

1) Lagenda Budak Setan (novel & filem -tapi novel lagi sedeyyyyy laa...)

2) Filem KUCH KUCH HOTA HAI...(huhuhu..tgkla berapa ratus kali pun, even without subtitle pun akak CONFIRM akan nanges punya lah..xcaya tanya REEN..or ROSZIE..kan??)

3) Filem KABHI KUSHI KABHI GHAM.. (wpun xsegila KUCH KUCH tapi tetap sedey bile ulang tayang..)

4) Drama BELLA last scene, masa BELLA (elly mazlein) nak bunuh ex-hasben dia (Iqram Dinzly)..masa tuh sedih giler..akak ingat akak esak2 dpn TV..xtau kenapa..mungkin dpt bayangkan betapa sedihnya kena betrayed dgn org yg kita sayang..

5)novel2 cinta dulu2 mcm TANGISAN BULAN MADU, pastu ader satu novel tu akak lupa tajuk dia tapi sedih giler sbb last2 heroin dia mati jugak (namanya Atie,lepas bersalin, anak kembar pastu terjatuh kena bucu katil..itu je akak ingat)

sbnrnya ada beberapa lagi tp akak dah xleh recall..kalau dulu2 masa form 1 - 3 mmg byk novel2 cinta mahupun bukan cinta yg sedeh2 kalu akak baca mesti nangis..

huhu, xpelah..da malas nak layan citer akak..just enjoy OST LBS kat bawah ni..siap lirik lagi akak bagi..nyanyi sama2 k?





***harap2 mmber akak yg sudi nk pinjmkan akak novel LBS tu cepat2la pos kt akak..x sabar nk layan blues mcm zaman remaja2 dulu..






Thursday, June 3, 2010

HARI INI AKAK MENANGIS

Owh..beberapa hari jugak akak x update blog eh..
bz sket la..dgn housework..almaklum, kena biasakan diri tanpa pembantu lepas ni..
sblm nih adik akak yg tgh cuti sem tuh yg tolong..skang ni akak kena start training jaga bebudak bedua tu plus uruskan keperluan rumahtangga sendiri..sbb nnt adik akak dah naik blaja, akak tetap kena uruskan sendiri jugak..husband plak keje shift..so..timing dia lain..

semalam plak akak tetiba kena panggil masuk opis..boss akak panggil sbb ader benda yang konon2 akak sorg jer tau setelkan..
so, malas nk berkira (walaupun dlm hati membebel mengomel merungut x hengat) akak pun dtg opis tolong setelkan..kalu ikutkan blum hbis setel, depa soh dtg lagi harini, tp MINTAK MAAF..akak dah ader appoinment lain yer..(xkuasa akak nak kensel appoinment tu semata2 keje opis semasa maternity leave)

so, harini akak kuar dgn beberapa rakan karib utk tgk wayang..seperti yg akak dah war2kan dlm FB, akak tgk citer LAGENDA BUDAK SETAN..

HUHUHUHUHUHUU...sedih giler...touching..emosional..semua pun ader..dah balik rumah pun akak masih terasa2 feeling dlm citer tuh..

sebelum nih,beberapa belas tahun yg lepas..akak mmg pernah baca novel LBS nih..akak baca yg single book (budak setan 1,2,3) dan jugak compilation novel yg bertajuk Lagenda Budak Setan tu..semua akak dah baca..bukan sekali dua, berkali2 akak khatam novel2 tuh semua..seingat akak semua nih masa akak sekolah menengah rendah kat SAMTH dulu (form 1-3)

So, bila dpt tgk movie dia harini, of course la akak org paling emosional sekali dlm panggung wayang tu..huhu..sbbnya akak terbawak2 penghayatan akak masa akak baca novel dia dulu. bayangkan masa akak baca novel dia dulu2 pun mmg akak menangis,baca 2,3 kali pun tetap menagis jugak..inikan pulak tgk filem dia..pun menangis jugekkk...

knp akak menangis?

entahla..mmg pandai AHADIAT AKASYAH ni memainkan emosi akak yang mmg dah sedia sensitif & emosional nih..padahal citer tuh xde kene mengena pun dgn hidup akak..xde persamaan langsung dgn kisah chenta akak..

mungkin akak terlalu menghayati & mendalami perasaan Kasyah yg kaciwa berkali2 dgn si Ayu tuh..dan akak jugak terlalu menghayati kunun2 betapa agungnya & setianya chenta kasyah kat ayu wpun ujian dtg bertimpa2..

maunya x kecewa? first dah elok2 bercinta cintun..dtg plak si azmi...pastu ayu balik semula dgn azmi (version novel)..kasyah frust..lari sambung blaja kat US..pastu jumpa balik dgn ayu..dah elok2 sambung cintan cintun Ayu kawen terpaksa plak dgn Azmi..dah frust kali ke2..pastu balik2 US muncul plak Emilia.kuch2 hota hai dgn Emilia, dah tau Emilia = Ayu, dtg balik si Azmi porak perandakan smpai Ayu /Emilia amnesia..hilang ingatan pulak..at last kawen jugekk..TAPI, takdir mmg tetap x menyebelahi diorg bila Ayu meninggal dunia..HUHUHUHUHUHU...sedih tauuu...

sedih sbb kesian giler kat Kasyah..lagi2 kalu baca novel, dgn ayat2 dia..dialog2 dia..perkhh..selak satu muka surat,confirm sehelai tisu utk akak..tadi tgk filem dia,wpun jalan citer lain sket..plot tetap sama..tapi sbb dia nk compress version novel ke filem, jadi tergantung2 sikit..byk scene yg x berkembang sgt..TAPI, akak tetap dpt menghayati & tetap menangis kesedihan di akhir cerita..(sbb da penah baca novel dia..huhuhuhu)

skang ni pun masih terngiang2 kat telinga akak OST filem tuh tadi..sedap lagu dia..kena plak dgn scene2 sedeh dia..HUHUHUHU..makin menambahkan feeling akak..

(ok, sudah2la tuh cik kinah oii..overacting sgt..org len tgk selamba je awak yg lebeh2..)

HUHUHUHUHUHU..xkira..sedih jugakk.....




***skang tgh tggu jasa baik kawan akak utk poskan buku LBS & Katerina utk akak khatamkan lagi sekali. menyesal dulu2 x beli sendiri. skang baru tercari2..

Sunday, May 30, 2010

i was tagged! - GET TO KNOW UR BLOG

Another confession : I LOVE TAGGING GAMES..



haha..so friends..do tag me ok? i will answer ur tag assignment with an open heart..(gile glamer la katakan..haha)





Ok, we go straight to the tag assignment i got today ya..this was from HIDAYAH..


1) WHERE ARE YOU?

right now? hmm..im at home,in front of my lappy..

2) WHAT DO U DO?

Currently enjoying my maternity leave..before going back to work..& have to do what a chemical engineer have to do..(owh so boring..bla..bla..)

3) WHAT IS YOUR BLOG NAME AND WHY?

~this.is.my.corner.lipat~

why?hmm..simply because this is the place where i can write about almost everything i want without any restriction..? (akak boleh mengarut mengenai apa pun yang akak suka sama ada dlm keadaan nyata,khayalan,tunggang,terbalik mahupun sambil corner lipat mahupun baring? hehe..)



4) WHEN DID YOU START BLOGGING AND WHY?

(kenapa semua mesti ada WHY?)

I started blogging quite sometimes ago..in fact i got a blog which was already abandoned..then i started creating this new blog in Nov 2009. Im blogging just for fun,n think that i need to have some space to express myself..(other than FBing..:-p)


5) GIVE THE LINK WHEN YOU WERE THE HAPPIEST TO BLOG?

I think i was in the happiest mood to blog when i post this:

http://mycornerlipat.blogspot.com/2010/04/welcome-to-our-lifeamna-syamimi.html

**of course im the happiest homo sapiens in the world after given birth to a lovely baby girl that time..

(xreti nk letak pic & the link together mcm hidayah buat..huhu)

6) GIVE THE LINK WHEN YOU WERE SADDEST TO BLOG?

http://mycornerlipat.blogspot.com/2010/03/mode-layan-blues-malas-buat-keje.html

***akak sedih sbb rasa kesian kat Afni..takut akak x cukup bg kasih sayang kat dia sebelum dia dpt adik..and mmg betul masa tulis entry tuh akak menangis dpn lappy dlm ofis time lunch hour! huhu..sedih2..

7) GIVE THE LINK WHEN YOU WERE ANGRIEST TO BLOG?

http://mycornerlipat.blogspot.com/2010/04/tensiiiiiii.html

***marah,geram,bengang dan sebagainya sbb ketenteraman dlm pantang diganggu gugat oleh orang2 yang kurang sensitip..huh

8)GIVE THE LINK WHEN YOU WERE MOST IN LOVE?

http://mycornerlipat.blogspot.com/2010/04/i-love-thee.html

***entry special yg ditujukan khas utk suamiku..kuikui..

9)GIVE THE LINK OF A POST THAT TURN OUT TO BE VERY MEANINGFUL TO YOU?

alamak...susah nk jawab nih..hmm..mana satu eh..jap jap pilih sat...mungkin yg ni kot..

http://mycornerlipat.blogspot.com/2010/05/untuk-renungan-bersama.html

***sebabnya? first time akak post something yang agak ilmiah..yang boleh memberikan tazkirah mahupun peringatan kpd diri akak mahupun pembaca blog akak..mmg sgt meaningful..sbb ada kisah disebaliknya yg meruntun hati dan naluri akak sbg perempuan,isteri dan..dot..dot..huhu

10)TAG SOME FRIENDS TO KNOW THEIR ANSWER

ohhho...akak x ramai kawan blogger yang betul2 rapat mahupun sehati sejiwa..tapi akak harap mereka sudi menjawab TAG akak ini..SESIAPA sahajalah yg sudi menjawab..samada CIK JIJAH..atau CIK BISKUT..atau CIK WAN KEMBANG..atau HABIBAH..atau MAMA ZAHIN..dan sesiapa sajalah yer..

ok im DONE! whats next?? hehe..